Kurumumuz Bilim ve Sanat Merkezi olarak özel yetenekli çocuklara yönelik eğitim veren, STEAM içeriklerini yeni bir eğitim anlayışı haline getirerek, yaşamın tüm bileşenlerinin içine geçmiş olan teknoloji ile birlikte kullanabilmeyi içselleştirebilmiş, geleceğin dijital dünyasında ve geleceğin ekonomisinde söz sahibi olabilecek becerileri kazanabilmiş beyin gücünü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Yeni adımlarımızı atabilmek için çeşitli disiplinlerde çok sayıda atölyemiz bulunmaktadır. Ancak bu atölyelerde işlenen konular derslerimizle bütünleşik bir eğitim programı kapsamında yürütülememektedir. Bu nedenle STEAM alanında Avrupa'daki kurs içeriklerinin ve uygulamada kullanılan metotların, gelişen teknoloji ile ilgili bilgilerin öğrenilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda (BİLSEM STEAM İLE ÇOK DAHA FAZLASI) projesi ortaya çıkmıştır.
Avrupalılaşma, dil yeterliliklerinin arttırılması, öğretmen yeterliliklerinin arttırılması, öğrencilerimize uygun içerikte tasarlanmış disiplinler arası eğitim programı oluşturma konularında ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Hedefimizi gerçekleştirmek için atacağımız en önemli adım öğretmen yeterliliğinin STEAM kursu ile iyileştirilmesi ve örnek durumların yaparak yaşayarak yerinde öğrenilmesidir. Bu alandaki çalışmalarını araştırdığımızda Avrupa'daki iyi uygulamalar içeren eğitim kurumlarının birinden disiplinler arası örnekleri yoğun olan bir kurs almanın gereksinimi ortaya çıkmıştır.
Türkiye'nin dijital dönüşümü yakalayabilmesi ve sürdürebilmesi için her eğitim kurumunun STEAM çalışmaları düzenleyerek, uzay bilimleri, yer bilimleri, yaşam bilimleri (çevre bilimi, genetik, patoloji, beslenme vb), fizik, kimya, teknoloji alanları olarak mekanik, endüstri, elektrik, malzeme ve inşaat mühendislikleri; matematik alanları olarak ise cebir, geometri, istatistik ve oyun teorisi gibi alanlarda deneyim paylaşımı ve çeşitli faaliyetler yapması gerekmektedir.
Projemizde 8 öğretmenimiz Portekiz de 7 gün boyunca STEAM kursu alacaktır. Kurs içeriğinde STEAM çalışmalarının ne zaman ve nasıl kullanılacağı, proje tabanlı öğrenme, 3D model hazırlama, algoritma hazırlama ve sınıfta kullanım alanları, kod yazma, robotik, Arduino, web 2.0 araçlarının kullanımı yer almaktadır.
Öğretmenlerimiz kurs sonucunda:
1. STEAM konusunda kendi alanında materyal geliştirme çalışmalarını yapabilecek duruma gelerek ders içi uygulamalarında yeni eğitim öğretim yöntemleri keşfetme,
2. Ulusal ve uluslararası STEAM yarışmalarına katılabilecek öğrencileri yetiştirebilecek bilgi ve yeterliliği edinme,
3. STEAM konusunda karşılaşılabilecek sorunlara çözüm üretebilecek becerilere sahip olma,
4. Kurumumuzda çevremizdeki okullara yönelik sosyal ve kültürel bilgi aktarımını sağlayabilecek etkinlikleri planlayarak STEAM konusunda öncü nitelik kazanma,
5. Katılımcıların kişisel gelişimlerinde sağlanacak artışla yurt dışı deneyimi sayesinde daha geniş bakış açısı kazanarak kurumumuzun özel yetenekli öğrencileri için daha verimli olma,
6. AB ve Türk eğitim sistemleri arasında entegrasyonu sağlama,
7. Katılımcıların her birinin branşında yapabileceği keyifli aktivite ve etkinliklerle merkezimizdeki ortaokul sonu devamsızlıklarının azalmasını sağlayabilecek atölyeleri açabilme yetkinliklerine sahip olacaklardır.
Öğrencilerimizde beklediğimiz sonuçlar;
1. STEAM eğitimini yaşamının değişik alanlarında problem çözme basamaklarında kullanabilme
2. Proje tabanlı öğrenme basamaklarını uygulayabilme
3. Öğrencilerin okula devam oranını artırmak ve okula devam ettikleri her günü kazanç ve fırsat olarak görmeleri,
4. Avrupa projelerine katılma da motivasyonunun artması ve etkili iletişim becerilerinin kazanılması
5. Sorgulayan, meraklı, araştıran, hızlı düşünen, sorun çözen bir öğrenme yaşantısı geliştirme
6. Kendisi adına yetenekli olduğu ve ilgi duyduğu alanda kariyer planlamaları yaparak geleceğin güvenli adımlarla planlayabilme yetisi kazanma
7. Evrensel değerlere sahip olma amaçlarına hizmet etmektedir.
Sonuç olarak, ülkemiz Avrupa eğitim sistemine benzer uygulamalarla entegrasyonunu
gerçekleştirecek, bilişim alanındaki en son gelişme ve bilgilerin aktarımı sağlanacak, eğitimin nitelik olarak kalitesi iyileşecek, üretim yapan, ekonomiye katkı sunan bireyler yetiştirme imkanı bulacağız.
21.yüzyılın bilgi ve yaratıcılığa dayalı rekabet dünyasında üstün yetenekliler kendi alanlarında iş, bilim, teknoloji, sanat ve hizmet sektörlerine, yaşadıkları ülkelere ve genel anlamda uygarlığa katkıda bulunabilecek değerli bir insan kaynağıdır. Özel yetenekli vatandaşlarından maksimum verimi alamayan ülkeler, büyük ekonomik bedeller ödemek zorunda kalırlar.